Úgy gondoltam, ebben a nagy nyári hőségben megosztok veletek egy könnyű desszertet, amelyet a sütő bekapcsolása nélkül, lassú főzőben is el lehet készíteni, és egy gombóc jó hideg vaníliafagylalttal tálalva mennyei lehet ebéd után vagy uzsonnára.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- fél bögre olvasztott vaj
- egy bögre cukor (vagy édesítőszer)
- 2 bögre liszt (lehet 70%-ban teljeskiőrlésű is)
- egy teáskanál sütőpor
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 3 egész banán (összetörve)
- opcionális: mazsola, mogyorófélék
Egy nagy tálban összekeverjük először a száraz hozzávalókat, majd a tojással és olvasztott vajjal csomómentesre keverjük a tésztát, végül hozzáadjuk a banánokat és opcionálisan a mazsolát és (sótlan) mogyoróféléket.
A lassú főzőbe öntve alacsony fokozaton 4 óráig készítjük. Ilyenkor tűpróbát szoktam végezni, és ha szükséges, bent hagyom még fél órára. Akinek tönnfunkciós főzője van, desszert programon is készítheti. Én általában a lassúfőző programon szoktam főzni 3 óráig és csak az utolsó órában állítom desszert programra, amitől a teteje egész ropogósra sül.
Akinek még nincs lassú főzője, azt javaslom, hogy mindenképp szerezzen be egyet, ha szeret egyszerre több dolgot csinálni a konyhában/háztartásban, ha szeretné, hogy elkészüljön a másnapi ebéd addig, amíg ő akár alszik/dolgozik, vagy csak nem szeretné a nyári melegben még inkább felmelegíteni a konyhát.
Lassú főző (más néven slow cooker/crockpot) olcsón beszerezhető itt:
Jó étvágyat a desszerthez!